Selasa, 16 Ogos 2011

Nasi Dagang Terengganu

Bahan-bahan 
·      
     Untuk nasi:
·         1 gantang (2.7kg) beras wangi (eg: brand Sunwhite)


  •       Beras perlu dibasuh dan direndam anggaran  8 - 9 jam
·        10 -12 ulas bawang merah dimayang
·         2 inci halia (dimayang)
·         2 sudu besar halba
·         Santan anggaran dari 3 biji kelapa


  •       santan pekat lebih kurang 900ml dan 
  •       santan cair dalam 450ml
·         1 sudu besar gula
·         segenggam garam
·          
·         Untuk lauk:
·         4 ekor ikan tongkol yang besar direbus bersama satu keret besar nisan, segenggam asam gelugur dan garam secukup rasa, air rebusan disimpan untuk dimasukkan dalam masakan kuah nanti
·          
         
·         Untuk Kuah:


  • ·         1/2 cawan serbuk ketumbar
  • ·         1/4 cawan serbuk jintan manis
  • ·         1/4 cawan lengkuas dihiris
  • ·         1 inci kunyit hidup 
  • ·         1 labu bawang putih (bersaiz besar)
  • ·         2 inci halia
  • ·         3/4 kilo bawang merah 
  • ·         1 1/2 cawan cili boh 
  • ·         kerisik dari 1/2 biji kelapa
  • ·         4 keping besar manisan/gula merah
  • ·         santan dari 4 biji kelapa ( kepekatan biasa, tidak cair)
  • ·         2 inci kulit kayu manis

·         Untuk Acar:


  • ·          3 biji timun
  •       1 batang lobak merah    
  •       3 biji cili merah besar     
  •       2 potong nenas                                        
  •       1/4 kobis


    (kesemua bahan diatas perlu digaul bersama garam gula dan cuka secukup rasa)


  • ·         Telur rebus (sekiranya suka)
Cara-cara Memasak Kuah :


1.     Semua bahan untuk kuah di'blender' kecuali kerisik, manisan, santan dan kulit kayu manis.

2.   Masak santan hingga naik minyak sedikit barulah dicampur bahan-bahan yang diblender,  kerisik, manisan dan kulit kayu manis.


3.  Masak biar lama (api perlahan) bila santan kering separuh diisi air lagi hingga paras yang pertama, langkah ini diulang lagi selepas air kering separuh lagi baru letak ikan yang direbus bersama air rebusan dan separuh dari asam gelugur yang diguna untuk rebus ikan, air ditambah lagi sehingga paras pertama dan dimasak api perlahan sehingga kuah pekat dikacau sekali-sekali.( masak kuah anggaran lebih kurang 7 jam)


4.       Cara-cara memasak nasi:
      Beras yang direndam 8 jam dibasuh dan dikukus sehingga masak, kemudian diangkat dan digaul rata dengan santan cair, bawang merah yang dimayang dan halba.


5.      Kukus sekali lagi hingga masak dan diangkat dan digaul bersama santan pekat (perah santan menggunakan air masak) yang sudah dicampur gula dan garam. Nasi siap untuk dihidang.







Tiada ulasan:

Catat Ulasan