Bahan-bahannya:
- Seekor ikan Kerapu/siakap (Anggaran 700gm - 900gm)
- 2 Labu bawang putih
- 3" Halia muda
- 1 sdb sos ikan
- 2 sdb minyak bijan
- 5 biji cili padi di ketuk/dipotong kecil
- Bawang merah
- Daun bawang dan daun sup
- Sedikit garam dan perasa
- 3/4 cawan air (kuah)
- 1/2 cawan hirisan cendawan butang
Cara penyediaan:-
Bersihkan ikan dan dikelarkan sedikit. Tumbuk lebih kurang 6 ulas bawang putih dan 1" halia muda dan di tambah dengan satu sudu kecil garam kemudian setelah lumat lumurkan pada ikan tersebut. Perapkan lebih kurang selama 20minit. Sambil tu sediakan dapur kukus anda. Ikan yang telah diperap kemudian bolehlah ditabur dengan lebihan bawang putih dan halia tadi (dimayang) kemudian masukkan sedikit air, minyak bijan, sos ikan, cili (ditabur) serta hirisan cendawan dan dikukus. Setelah masak bolehlah diangkat dan ditaburkan dengan daun bawang/sup. Gorengkan bawang merah dan setelah kekuningan angkat dan tuang kedalam pinggan ikan kukus tadi. Jangan tuang terlalu banyak minyak bawang goreng kedalam ikan. Sedia dihidang...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan